Tijdelijke werkloosheid

De vermindering onze activiteiten en de sluiting van enkele van onze sites als gevolg van de coronacrisis hebben geleid tot de tijdelijke werkloosheid van een aantal medewerkers.

Gezien het grote aantal aanvragen in België heeft de federale regering maatregelen aangekondigd om de procedures te vereenvoudigen en de koopkracht te ondersteunen. De uitvoering ervan is in volle gang. We raden je aan om regelmatig de update van deze rubriek te lezen.

Tot 30/06/2022, zullen alle effectieve werkloosheidsdagen als gevolg van de coronacrisis aangegeven worden als werkloosheid wegens overmacht, en dit

  • ongeacht de oorsprong van de gevraagde periode: werkloosheid om economische redenen of werkloosheid wegens overmacht
  • in alle sectoren,
  • voor bedienden en arbeiders,
  • in alle gevallen: volledige of gedeeltelijke sluiting, vermindering van werk

Een aantal versoepelingen die gedurende de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid overmacht werden ingevoerd blijven (tijdelijk) van toepassing:

  • Zo kunnen de werknemers die tijdelijk werkloos worden gesteld op grond van werkgebrek wegens economische oorzaken worden toegelaten tot het recht op werkloosheidsuitkeringen zonder eerst gedurende een bepaalde periode een aantal arbeidsdagen in loondienst te moeten bewijzen (net zoals dat voor de andere vormen van tijdelijke werkloosheid het geval is);
  • Tot 31.12.2022 is de werknemer vrijgesteld van het gebruik van een controlekaart C3.2A en moet de werkgever die dus niet overhandigen aan de werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld, ongeacht de reden van de tijdelijke werkloosheid. Aangezien er geen controlekaarten moeten worden afgeleverd, moeten ze ook niet worden ingeschreven in het (elektronische of papieren) validatieboek;

 Zo kan voor de volgende situaties nog tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd:

  • De werknemer is niet arbeidsongeschikt, maar moet in quarantaine of in isolatie om de verspreiding van het coronavirus te beperken en hij kan niet telewerken;
  • Tot 31.12.2022 heeft de werknemer het recht om afwezig te zijn op het werk wanneer hij moet instaan voor de opvang van een kind dat met hem samenwoont en dat niet naar het kinderdagverblijf, de school of een centrum voor opvang van personen met een handicap kan gaan omdat:
    • het kinderdagverblijf, de school of het centrum voor opvang van personen met een handicap (gedeeltelijk of volledig) gesloten is door een maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beperken;
    • het kind zelf in quarantaine of in isolatie moet om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

In die situaties kunnen er uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht worden aangevraagd gedurende de periode van de sluiting of de opgelegde quarantaine of isolatie.

Er moet een mededeling tijdelijke werkloosheid wegens overmacht verstuurd worden naar de RVA, samen met de nodige bewijsstukken (quarantaineattest, attest opvang kind sluiting coronaattest opvang kind quarantaine corona …).

In geval van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt er door de RVA vanaf 01.07.2022 geen supplement meer betaald bovenop het bedrag van de werkloosheidsuitkering. Het bedrag van de tijdelijke werkloosheidsuitkering bedraagt opnieuw 65% van het gemiddelde loon (en niet meer 70%).

Meer info op de website van de RVA door hier te klikken

Als je voor de eerste keer in tijdelijke werkloosheid bent, moet je je wenden tot een uitbetalingsinstelling om een aanvraag voor uitkeringen als tijdelijk werkloze in te dienen via het formulier C3.2-WERKNEMER-CORONA.

Dit formulier is beschikbaar op de websites van de uitbetalingsinstellingen (HVW, ABVV, ACV, ACLVB), waar je bijkomende inlichtingen vindt over hoe je dit formulier aan jouw uitbetalingsinstelling moet bezorgen.

Minister van Werk Nathalie Muylle kondigde aan dat werknemers voor wie een nieuw dossier moet worden aangemaakt, nu onmiddellijk een forfaitaire betaling van 1450 euro per maand zullen ontvangen, om te vermijden dat mensen zonder inkomen vallen in afwachting van de aanmaak van hun dossier. We hebben nog geen informatie over hoe deze maatregel zal worden uitgevoerd.

Aan het einde van elke maand, dient Sodexo een elektronische aangifte van de uren tijdelijke werkloosheid of uren schorsing bedienden in bij de uitbetalingsinstellingen.

Als je zich in één van de 5 onderstaande situaties bevindt, moet je bovendien je wenden tot een uitbetalingsinstelling om een aanvraag voor uitkeringen als tijdelijk werkloze te doen via het formulier C3.2-WERKNEMER-CORONA:

  1. Je maakt voor het eerst aanspraak op uitkeringen als tijdelijk werkloze;
  2. Je maakt voor het eerst aanspraak op uitkeringen als tijdelijk werkloze na een indiensttreding bij een nieuwe werkgever;
  3. Je maakt voor het eerst aanspraak op uitkeringen als tijdelijk werkloze na een wijziging van het gemiddeld aantal uren per week van jouw tewerkstelling (bv. omdat je een deeltijds tijdskrediet hebt genomen);
  4. Je maakt na een onderbreking van jouw uitkeringen tijdelijke werkloosheid van meer dan 3 jaar opnieuw aanspraak op uitkeringen als tijdelijk werkloze;
  5. Je maakt voor het eerst aanspraak op uitkeringen als tijdelijk werkloze na jouw 65ste verjaardag.

Dit formulier is beschikbaar op de websites van de uitbetalingsinstellingen (HVW, ABVV, ACV, ACLVB), waar je bijkomende inlichtingen vindt over hoe je dit formulier aan jouw uitbetalingsinstelling moet bezorgen.

Ja. De werknemer die tijdelijk werkloos wegens overmacht of economische oorzaken is, is toegelaten tot het recht op werkloosheidsuitkeringen zonder toelaatbaarheidsvoorwaarden (en dit voor de periode van 01/02/2020 tot en met 30/06/2022).

Je ontvangt van 01/02/2020 tot 30/06/2022 een uitkering gelijk aan 70% van jouw gemiddeld geplafonneerd loon (geplafonneerd op EUR 2.840,84 per maand). De werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht (reden “coronavirus”) ontvangt bovenop de werkloosheidsuitkering een supplement van 5,74 euro per dag, ten laste van de RVA.

Er wordt op de uitkering een bedrijfsvoorheffing ingehouden van 26,75%. Voor de uitkeringen voor de maanden mei 2020 tot en met juni 2022 werd deze inhouding verlaagd tot 15%.

De werkgever moet van 01/03/2020 tot en met 30/06/2022 geen controlekaarten C3.2A  afleveren aan de werknemers die tijdelijk worden gesteld, ongeacht de reden van tijdelijke werkloosheid.

Als je ziek bent tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid ontvang je uitkeringen van het ziektefonds, en dit ongeacht of je ziek wordt tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid of dat de ziekte reeds voordien was begonnen. Voor de ziektedagen die samenvallen met de dagen tijdelijke werkloosheid heb je inderdaad geen recht op werkloosheidsuitkering noch gewaarborgd loon.

Wat moet je doen ?

  • Stuur zo snel mogelijk je ziekte attest naar Sodexo, bij voorkeur per e-mail ter attentie van jouw loonbeheerder
  • Stuur tegelijkertijd een kopie van je ziekte attest naar je mutualiteit
  • Sodexo verstuurt op het einde van iedere maand de uren arbeidsongeschiktheid elektronisch naar de mutualiteiten
  • Als je tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid vakantiedagen had gepland, kunnen deze worden behouden.
  • Dagen van tijdelijke werkloosheid door overmacht worden gelijkgesteld voor de toekenning van de trimestriële verlofdag.
  • Voor de berekening van het vakantiegeld worden de dagen van tijdelijke werkloosheid door overmacht gelijkgesteld (Momenteel tot 31 december 2021)
  • Bijkomende info via de RVA nav de specifieke situatie tijdelijke werkloosheid wegens overmacht “corona” : Je moet echter gedurende het jaar en uiterlijk in december alle betaalde verlofdagen opnemen waarop je recht hebt. Doet je dat niet, dan kunnen er voor het saldo van die verlofdagen geen uitkeringen als tijdelijk werkloze worden toegekend.

De diensten van de RVA zijn gesloten. Je kan telefonisch of online contact opnemen met hun diensten door hier te klikken.

Terug naar boven